Keuze: liefde en/of angst

Er zijn meerdere scènes uit de apocalyptische tienerfilm Donnie Darko van regisseur Richard Kelly die zo nu en dan weer voor mijn geestesoog opdoemen. Eén daarvan is die waarin de docent van Donnie Darko, Mrs. Farmer, zijn klas uitlegt dat het leven ten diepste neerkomt op een keuze tussen leven en angst. ,,The lifeline is divided that way.” Waarna Darko uitbarst in: ,,You can’t just lump everything into these two categories and then just deny everything else!”

In zijn regisseurscommentaar vertelt Richard Kelly vervolgens dat sommige mensen niet geloven dat deze levensfilosofie daadwerkelijk op zijn school aan de leerlingen werd meegegeven. Het is natuurlijk van de gekke, zo’n simplistische benadering van het bestaan hier op aarde. Dat zou ik ook denken.

Toch betrap ik mijzelf er soms op dat ik vermoed dat de keuzes in het leven ook niet veel complexer zijn dan zoals mrs. Farmer het stelt. Kortgeleden had ik in motel Heerenveen een interview (pdf) met Ivo Valkenburg, sinds een paar jaar actief als spiritueel adviseur in de financiële wereld. Hij bleek een begeesterende man, al is zijn idioom getuige ook zijn boek Spirit in Finance niet de mijne, doorspekt als het is met de hoofdletter-woorden Spirit en Liefde.

Valkenburg vertelde dat hij op zijn 28e een burn-out heeft gehad. Op advies van zijn huisarts bezocht hij een psycholoog. Nadat hij drie afspraken achter de rug had, was hij onderweg naar een klant toen hij in de auto een huilbui kreeg. Hij zag zijn leven tot dusver voorbij trekken en realiseerde zich dat zijn bestaan op angst was gebaseerd. Terug bij zijn psycholoog kreeg hij de keus voorgelegd die mrs. Farmer zo treffend weet te formuleren. ,,Fear and love are the deepest of human emotions.”

Op basis van die gedachte wil Valkenburg een spirituele revolutie bewerkstelligen. Niet alleen in de financiële wereld, ook in de gezondheidszorg, het onderwijs, het leger, in het privé-leven. Er komt weinig ironie bij kijken. Maar die kan ik wel even missen.

2 Reacties

  1. uiteindelijk kun je niet zonder angst of liefde, je hebt beide nodig; ik voel mij beter als ik in balans ben; een wereld in balans, zou dat niet mooi zijn?

  2. Volgens mij kan liefde niet zonder angst bestaan. En daarom geloof ik ook pertinent niet in vrije liefde, omdat je daarmee de een logisch ongeldige argumentatie voedt: er is angst. Immers: als er liefde is, dan is er angst. Logisch ongeldig is dus: als er angst is, dan is er liefde. Zo is het maar net: de les van mrs. Farmer is zo gek nog niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: