EO

arjanlock

Het rumoer rond EO-experiment Loopt een man over het water… ontstond tijdens mijn afwezigheid. Toch heb ik naar aanleiding van dit voortijdig gesneefde huwelijk tussen cabaret en evangelie nog een fiks artikel geschreven in het Friesch Dagblad.

Onze vrijgemaakt-gereformeerde tegenhanger, het Nederlands Dagblad, plaatste deze maandagmorgen een nieuwsbericht op basis van mijn stuk. Als om de felle twist binnen de achterban van de EO in het klein te illustreren ontstond al direct in de reacties een meningsverschil over de eventuele ‘aftakeling’ van de omroep.

Ik sprak uitgebreid met EO-directeur Arjan Lock (foto) en oud-voorzitter Arie van der Veer, die op zijn blog breed de ruimte neemt om als een officieuze ombudsman het omroepbeleid te verdedigen en de klachten van leden te overwegen.

De presentator van dienst, Arie Boomsma, heb ik niet eens meer geprobeerd te bellen. Officieel doet hij geen mededelingen. Daarbij leek het me interessanter de discussie in een bredere context te plaatsen. Dat kon goed met de eerlijk sprekende Lock en Van der Veer. Die laatste, die vorig jaar na achttien jaar dienst terugtrad als voorzitter, zei na de incidenten rond Knevel en de halfnaakte Boomsma (wiens vader in het bestuur zit van het Friesch Dagblad) te hebben gehoopt en gebeden dat het een tijdje rustig mocht blijven. Het mocht niet zo zijn. ‘Het lijkt wel alsof iedereen een omroep wil naar zijn beeld en gelijkenis.’

Het Reformatorisch Dagblad ging logischerwijze het verst in de verkettering van de EO. Na Boomsma’s publicitaire ronde langs tv-programma’s als Shownieuws en RTL Boulevard kon ‘niet anders geconcludeerd worden dan dat de boze geweldig terrein heeft gewonnen’, las het hoofdredactioneel commentaar.

De krant ging bovendien lelijk onderuit in al zijn gretigheid toen het Boomsma aanviel op uitspraken die hij had gedaan in het interviewprogramma 30 Hoog. De redacteur had niet door dat het een herhaling betrof van een jaar eerder. Boomsma had zich al uitgeput in excuses. Nu mocht de krant ze zelf maken.

6 Reacties

 1. ‘Het lijkt wel alsof iedereen een omroep wil naar zijn beeld en gelijkenis.’ Brr, ik wordt echt koud van dit soort quasi-religieuse opmerkingen waardoor goedbedoelende mensen als arie boomsma worden gediskwalificeerd, en weggezet in een egoistisch hoekje. De eenheid die de E.o. wil is m.i. alleen maar gebaseerd op angst. Een welbekend probleem, maar volgens mij niet houdbaar als werkwijze.
  Ik hoop dat Arie blijft i.e.g.

  AJ

 2. Arie van der Veer verdedigt met deze opmerking zijn naamgenoot alleen maar. Hij heeft het over de felle reacties uit de achterban en het gebrek aan krediet dat de EO krijgt, als een omroep die zoekt naar vormen om mensen te bereiken. Van der Veer verwijst naar de mensen die elk voor zich exact weten wat de EO zou moeten doen.

 3. oh, sorry. dan had ik het verkeerd gelezen. Blijft het toch apart dat ze daar hun wel heel erg naar laten hangen (zo lijkt het tenminste).

 4. hun hoofd, of oren.

 5. In deze discussie vraag ik mij telkens af of niet-gelovigen het überhaupt geloofwaardig vinden wanneer christenen hen proberen te bereiken door dat wat zij liefhebben belachelijk te laten maken.

  Ik las ergens over een onderzoek waaruit bleek dat in de meeste gevallen het evangelie niet-gelovigen of geloofzoekers niet bereikt via moderne middelen, maar door een stevige preek. En bovendien: moet het evangelie niet verkondigd worden door de mensen die erin geloven: “Want ook indien de bazuin een onzeker geluid geeft, wie zal zich tot den krijg bereiden?”

 6. De vorige reactie was van Wouter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: